۱۳۸۹ خرداد ۸, شنبه

پژوهشی تازه در مورد کار دانشجویی در آلمان

پژوهش اداره امور دانشجویان در آلمان نشان می‌دهد، دانشجویان این کشور در مقایسه با گذشته از امکان مالی مناسب‌تری در طول دوران تحصیل برخوردارند. با این وجود سیستم آموزشی جدید، زمان چندانی برای کار دانشجویی باقی نمی‌گذارد.

اداره امور صنفی دانشجویان آلمان (Das Deutsche Studentenwerk) در پژوهشی که هر سه سال یک بار صورت می‌گیرد، وضعیت مالی و معیشتی دانشجویان دانشگاه‌های آلمان را مورد بررسی قرار می‌دهد. نتایج پژوهش امسال خبرهای امیدوارکننده‌ای به همراه دارد. از جمله اینکه دانشجویان در آلمان در مقایسه با سه سال گذشته از وضعیت مالی بهتری برخوردارند.

بر اساس گزارش اداره امور صنفی دانشجویان در آلمان، ماهانه مبلغی در حدود ۸۱۲ یورو به طور میانگین در اختیار دانشجویان این کشور قرار دارد. درآمد دانشجویان نسبت به سال‌های گذشته افزایش داشته، اما راه‌های افزایش درآمد نیز متفاوت است. کار دانشجویی یکی از منابع تامین مخارج زندگی است. اما به گفته‌ی سارا که در دانشگاه کلن در ترم سوم رشته جامعه‌شناسی تحصیل می‌کند، حمایت خانواده نیز بی تاثیر نیست: «من در دانشگاه در بخش اداره امور دانشجویی کار می‌کنم. مسلما اینجا درآمد زیادی ندارم، مخصوصا در مقایسه با سایر کارهای دانشجویی. ولی در یک کافه هم کار می‌کنم و از آنجا هم پول می‌گیرم. البته خانواده هم به من کمک می‌کند، پول خیلی زیادی نیست، ولی بقیه‌ مخارج هم از طریق کار خودم تامین می‌شود.»

دانشجویان در آلمان به طور میانگین مبلغی در حدود ۴۵۰ یورو ماهانه از والدین خود کمک می‌گیرند. از هر سه دانشجو نیز دو نفر مشغول به کارهای دانشجویی است که از این طریق نیز به طور متوسط ماهانه ۳۲۰ یورو عاید دانشجویان می‌شود. اما باز هم این مبالغ برای برخی از دانشجویان کفایت نمی‌کند. پرداخت شهریه به میزان ۵۰۰ یورو در هر ترم که پرداخت آن در برخی از ایالت‌های آلمان چند سالی است، اجباری شده، یکی از عوامل افزایش هزینه‌های زندگی دانشجویی است.

دانشجویان در  آلمان به طور میانگین مبلغی در حدود ۴۵۰ یورو ماهانه از والدین خود کمک  می‌گیرندBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: دانشجویان در آلمان به طور میانگین مبلغی در حدود ۴۵۰ یورو ماهانه از والدین خود کمک می‌گیرند

به گفته‌ی رلف دبیشات، رئیس اداره امور صنفی دانشجویان در آلمان، شهریه دانشگاه بیشترین تاثیر را بر روی خانواده‌های متوسط و کم ‌درآمد داشته است. نظری که از طریق پژوهش یاد شده به اثبات رسیده است.

اما زمانی که دانشجویان برای تامین مخارج زندگی دانشجویی‌شان وقت صرف می‌کنند، متفاوت است. یک سوم از دانشجویان در آلمان ۳۵ ساعت از وقت خود را در طول هفته به کار دانشجویی صرف می‌کنند. در پژوهش ارائه شده از سوی اداره امور صنفی دانشجویان در آلمان برای نخستین بار سیستم آموزشی جدید در این کشور نیز مورد توجه قرار گرفته است. این توجه اما چندان به نفع دانشجویان نیست.

سیستم آموزشی جدید (تفکیک مقاطع تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد) زمان کمتری برای کار دانشجویی در اختیار دانشجویان قرار می‌دهد. دوره کارشناسی در شش ترم تعریف شده است که با توجه به الزام تحصیل در دو رشته در بسیاری از گرایش‌های تحصیلی، زمان چندانی برای کسب درآمد با هدف تامین مخارج زندگی باقی نمی‌ماند. البته از امکان دریافت کمک‌های مالی دولت و اهدای بورسیه‌های تحصیلی نیز نباید به راحتی گذشت.

منبع: دویچه وله

نویسندگان و تهیه کنندگان همان سایت

کاوه بهرامی

تحریریه: یلدا کیانی